Υλικά

Για τους λαχανοντολμάδες
- 1 λάχανο, μεγάλα
- αλάτι
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1/3 ματσάκι άνηθο
- 1/3 ματσάκι δυόσμο
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό
- 3 κλ. δεντρολίβανο
- πιπέρι
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 70 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 700 γρ. νερό
- 1 κύβο κότας Maggi
- ξύσμα λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
- χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- φέτες λεμόνι
- πιπέρι
Εκτελεση :

Για τους λαχανοντολμάδες
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
- Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω. Πετάμε το κοτσάνι.
- Με μια κουτάλα αφαιρούμε αργά και προσεκτικά τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 10-15 λεπτά μέχρι να βγάλουμε όλα τα φύλλα.
- Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ταψί για να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Για τη γέμιση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι και το κύμινο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο μπολ με τον κιμά.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπολ. Κρατάμε το κοτσάνια τους στην άκρη.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Για τη σύνθεση
- Παίρνουμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
- Καλύπτουμε τα κοτσάνια με 2-3 φύλλα από το λάχανο. Ιδανικά θα πρέπει να βάλουμε τα πιο μικρά ή τα σπασμένα φύλλα.
- Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και κόβουμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι, Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση και τυλίγουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
- Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν.
- Καλύπτουμε με λίγα φύλλα από λάχανο και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς.
- Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το ύψος του πιάτου. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 1 ½ ώρα. Όση ώρα βράζουν, αν χρειαστεί, ανανεώνουμε το νερό. Θέλουμε πάντα το νερό να είναι στο ύψος του πιάτου.
Για τη σάλτσα
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι και σοτάρουμε.
- Προσθέτουμε σε δόσεις το νερό ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον κύβο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα
- Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από τους λαχανοντολμάδες, βάζουμε άνηθο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, φέτες από λεμόνι, πιπέρι και σερβίρουμε.